Pagini

Wednesday 16 July 2014

Biserica Sfântul Nicolae Domnesc, Iași

Toți ieșenii cunosc Biserica Sfântul Nicolae Domnesc, cel puțin din vedere! Este situată în centrul orașului, lângă Palatul Culturii, Palas Mall, Moldova Mall și Casa Dosoftei, frumos pictată, dar puțin vizitată. Am reușit să surprind biserica într-o poză, așa că m-am gândit să mă și documentez puțin despre acest lăcaș frumos de cult.

Biserica Sfântul Nicolae Domnesc a fost construită la porunca lui Ștefan cel Mare în secolul al XV-lea, după Grigore Ureche, după data de 16 noiembrie 1485, când Ștefan a luptat cu turcii la Cătlăbuga, iar după Axinte Urticariul, în anul 1491.

În zidul bisericii, în dreapta intrării, se află o placă cu următoarea pisanie în limba slavonă:
„În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Io Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domnul Țării Moldovei, fiul Domnului Bogdan Voievod, a voit a zidi acest hram pentru pomenirea și ruga sfântului ierarh și făcător de minuni Nicolae și pentru sufletele adormiților bunici, părinți și frați ai noștri și pentru sănătatea domniei noastre și a copiilor noștri; pe care am și început a-l zidi în anul 6999 (1491) luna iunie 1, și s-a sfârșit în al 7000-lea (1492) luna august 10.”
 


După mutarea la Iași a capitalei țării, în această biserică au fost miruiți și încoronați aproape toți domnitorii Moldovei, fiind considerată biserică domnească, aflându-se în apropierea Curții Domnești. Tot aici aveau loc toate ceremoniile religioase ale Curții, cum ar fi slujbele de Crăciun, Anul Nou, Boborează și Paște.

Dintre domnitorii unși în acest lăcaș sfânt fac parte: Gheorghe Ștefan, Dimitrie Camtemir, Grigore al II-lea Ghica, Constantin Mavrocordat, iar ultimul care a fost miruit aici a fost Grigore Alexandru Ghica, la data de 2 octombrie 1849.

În secolul al XVI-lea, probabil în timpul domniei lui Alexandru Lăpușneanu, bisericii i s-a adăugat un pridvor cu o clopotniță de piatră.

De-a lungul timpului, această biserică a suferit stricăciuni - în timpul invaziei turcești din 1538, incendierii Iașiului de către tătari din 1650, chiar și în scurta vizită a lui Mehmed al IV-lea din 20-28 iulie 1672, care a folosit-o ca și moschee în timpul șederii lui. După această ultimă daună, biserica a fost închisă timp de 3 ani, până la urcarea pe tron a domnitorului grec Antonie Ruset, care a repus-o pe picioare și a resfințit-o. Acest domnitor a construit zid împrejurul bisericii și a contribuit substanțial la recondiționarea ei.

Lecomte du Nouy spunea că Biserica Sfântul Nicolae Domnesc se află în stare proastă, având până și stâlpii de susținere putreziți și că riscă să se prăbușească la cel mai mic cutremur. El a fost restauratorul bisericii în secolul al XX-lea.

În interiorul bisericii se află mormântul lui Constantin Cantemir, mormânt pregătit pentru sine de către Antonie Ruset, dar care a murit la Constantinopol.

Informațiile le-am aflat de pe Wikipedia unde am citit și despre obiectele de patrimoniu ce se găsesc la această biserică.

Sper să vă fi fost de folos scurta mea istorie a acestei biserici și să vă determine să vă informați despre istoria orașului vostru. Cu siguranță vom reuși să vedem lumea cu alți ochi, iar treptat, vom reuși să schimbăm lumea în care trăim. Luați inițiativă! Fiți altfel decât ceilalți și nu vă lăsați să cădeți în nepăsare! Noi suntem viitorul!

No comments:

Post a Comment